Witam postanowiłem napisać mały poradnik jak przygotować kokos aby nadawał się do akwarium.
Rzeczy potrzebne: - kokos (koszt w sklepie ok 2 zł) - piłka do metalu - śrubokręt - brzeszczot - trochę wolnego czasu i chęci
Wykonanie: 1. Kupujemy kokos w sklepie i zostawiamy go na około 2 tygodnie na słońcu, w zimę na kaloryferze. Do czasu aż zacznie w nim stukać po potrząśnięciu. To znaczy że miąższ oderwał się od skorupy( znacznie ułatwi nam to wydłubanie go ze skorupy).
2. Odcinamy dowolną część łupiny orzecha kokosowego w moim przypadku wygląda to tak :
3. Śrubokrętem, kawałkiem druta lub innym narzędziem wydłubujemy miąższ ze skorupy.
4. Wygładzamy pilnikiem albo papierem ściernym otwór który wykonaliśmy aby rybki się nie kaleczyły wpływając do środka.
5. Wygotowujemy nasz kokos w roztworze soli ok 2 łyżki stołowe soli na litr wody przez ok 30 min ( woda podczas gotowania zrobi się brunatna i będzie trochę śmierdzieć ale nie przejmujcie się tym za bardzo).
6. Po wygotowaniu kokosa, płuczemy go kranówą z soli. Nalewamy miskę wody i zostawiamy go do namoczenia przez noc (ok12 godzin).
7. Po wymoczeniu kokos wkładamy bez żadnej obawy do akwarium.
Opcje dodatkowe: Można kokos oszlifować papierem ściernym, wtedy jest gładziutki i jaśniejszy. Otwierać kokos można poprzez ściśnięcie go w imadle, powstaje fajny efekt.
Jak zwykle wszystko robicie na własną odpowiedzialność. _________________ Panorama 240l
Dobrze znam tę metodę, sam mam w akwarium 3 kokosy " własnej roboty ". Warto dodać, że aby wnętrze kokosa było łatwiej wydłubywać można go wsadzić na 2,3 minuty do mikrofalówki, po wyjęciu wnętrze kokosa wychodzi w 3,4 kawałkach.