PREPAROWANIE KOKOSA |
Witam postanowiłem napisać mały poradnik jak przygotować kokos aby nadawał się do akwarium. Rzeczy potrzebne: - kokos (koszt w sklepie ok 2 zł) - piłka do metalu - śrubokręt - brzeszczot - trochę wolnego czasu i chęci ![]() Wykonanie: 1. Kupujemy kokos w sklepie i zostawiamy go na około 2 tygodnie na słońcu, w zimę na kaloryferze. Do czasu aż zacznie w nim stukać po potrząśnięciu. To znaczy że miąższ oderwał się od skorupy( znacznie ułatwi nam to wydłubanie go ze skorupy). ![]() 2. Odcinamy dowolną część łupiny orzecha kokosowego w moim przypadku wygląda to tak : ![]() 3. Śrubokrętem, kawałkiem druta lub innym narzędziem wydłubujemy miąższ ze skorupy. ![]() 4. Wygładzamy pilnikiem albo papierem ściernym otwór który wykonaliśmy aby rybki się nie kaleczyły wpływając do środka. 5. Wygotowujemy nasz kokos w roztworze soli ok 2 łyżki stołowe soli na litr wody przez ok 30 min ( woda podczas gotowania zrobi się brunatna i będzie trochę śmierdzieć ale nie przejmujcie się tym za bardzo). ![]() 6. Po wygotowaniu kokosa, płuczemy go kranówą z soli. Nalewamy miskę wody i zostawiamy go do namoczenia przez noc (ok12 godzin). ![]() 7. Po wymoczeniu kokos wkładamy bez żadnej obawy do akwarium. ![]() Opcje dodatkowe: Można kokos oszlifować papierem ściernym, wtedy jest gładziutki i jaśniejszy. Otwierać kokos można poprzez ściśnięcie go w imadle, powstaje fajny efekt. Jak zwykle wszystko robicie na własną odpowiedzialność. |