PREPAROWANIE KOKOSA
Witam postanowiłem napisać mały poradnik jak przygotować kokos aby nadawał się do akwarium.

Rzeczy potrzebne:
- kokos (koszt w sklepie ok 2 zł)
- piłka do metalu
- śrubokręt
- brzeszczot
- trochę wolnego czasu i chęci oczko

Wykonanie:
1. Kupujemy kokos w sklepie i zostawiamy go na około 2 tygodnie na słońcu, w zimę na kaloryferze. Do czasu aż zacznie w nim stukać po potrząśnięciu. To znaczy że miąższ oderwał się od skorupy( znacznie ułatwi nam to wydłubanie go ze skorupy).



2. Odcinamy dowolną część łupiny orzecha kokosowego w moim przypadku wygląda to tak :


3. Śrubokrętem, kawałkiem druta lub innym narzędziem wydłubujemy miąższ ze skorupy.



4. Wygładzamy pilnikiem albo papierem ściernym otwór który wykonaliśmy aby rybki się nie kaleczyły wpływając do środka.

5. Wygotowujemy nasz kokos w roztworze soli ok 2 łyżki stołowe soli na litr wody przez ok 30 min ( woda podczas gotowania zrobi się brunatna i będzie trochę śmierdzieć ale nie przejmujcie się tym za bardzo).



6. Po wygotowaniu kokosa, płuczemy go kranówą z soli. Nalewamy miskę wody i zostawiamy go do namoczenia przez noc (ok12 godzin).



7. Po wymoczeniu kokos wkładamy bez żadnej obawy do akwarium.




Opcje dodatkowe:
Można kokos oszlifować papierem ściernym, wtedy jest gładziutki i jaśniejszy. Otwierać kokos można poprzez ściśnięcie go w imadle, powstaje fajny efekt.

Jak zwykle wszystko robicie na własną odpowiedzialność.


  PRZEJDŹ NA FORUM