Pamiętacie moje Heńkarium ?
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJAJa też nie. Założyłem je w lipcu tego roku aby przetestowań heńka. Akwarium stało na oknie. Bez filtra, grzałki, oświetlenia sztucznego. Było oświetlane przez słońce (teraz praktycznie go nie ma).
I co ?
To:
-nie ma glonów - poza nitkami, czysta przyjemność kiedy zwalczam je wodą utlenioną
-heniek rośnie, chociaż przyrost nie zachwyca
-dolewałem co tydzień Ro lub kran w zależności co miałem pod ręką
Postanowiłem zrobić belkę oświetleniową z materiałów "pod ręką".
Czas realizacji 1,5h.
Proces:
1. AKwarium - stan na 24.11.2015
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA2. Ostatnio robiłem w domu szafę. Zainspirowała mnie resztka aluminiowa pozostała z docięcia toru górnego.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJATYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA3. Akwarium ma 20cm długości odmierzyłem 21 cm listwy i uciąłem precyzyjną piłą ręczną. Nawiasem wymiata, bo tnie precyzyjnie pod różnymi kątami. Ten 1 cm nadmiaru pozostawiłem do mocowania na akwarium.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA4. Po docięciu na wymiar
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA5. Wspomnienia nacięcia żeby belka nie spadała. Estetycznie nie wyszło. Wymaga poprawki.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA6. Mocowanie przewodów zasilających. Nawierciłem po dwa otwory przez które przewlokę kable. Nie trzeba ich dodatkowo kleić.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA7. Przygotowane paski ledowe - 3 sekcje po 3 szt. ledów 5050 razy 2 szt. pasków
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA8. Test po przylutowaniu kabla.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA9. Mocowanie kabli. Paski nie przyklejone. Kable nie zaizolowane.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA10. Przyklejone i zaizolowane
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA11. Efekt końcowy. Docelowo jest jeszcze miejsce na 2 kolejne paski, ale nie przesadzajmy.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJATYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJATeraz poproszę komentarze i hejty

"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln