Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystów

CO2, gdzie poza SUPONem?
T#341710
Facebook
Reklama

tomeksup poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#1536691 14.07.2013 10:16:58
Czy zostawić ? Zależy od światła, roślin, nawożenia.

"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
#1537295 14.07.2013 18:25:26
Czyli 0,36W/l. Pachnie LT. Brak nawozów. Rośliny cieniolubne, chociaż większe światło im nie zaszkodzi. Panuje pogląd wśród akwarystów, że co2 jest pożądane przy oświetleniu powyżej 0,5W/l. Co2 na pewno nie zaszkodzi. Pod warunkiem, że nie zostanie przedawkowane. Zastosowanie co2 zaostrzy apetyt roślin na nawozy. Bez nawozów będą glony. Nawozy - najlepsze sole wg własnej mieszanki (mogę pomóc w mieszaniu albo je sam wykonam dla Ciebie). Ponadto testy na no3 i po4 w dalszej perspektywie niezbędne. I już zmierzamy do HT. Nabierzesz ochoty na lepsze rośliny i wstawisz kolejne światło wesoły W akwarium zrobi się czerwono od roślin.

"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
Killifish poziom 2
UŻYTKOWNIK ZABLOKOWANY
#1537561 14.07.2013 22:06:52
Dodam tylko, że żadne testy na PO⁴ nie są miarodajne i to wywalanie kasy w błoto. Tylko elektronicznie można zbadać poprawny stosunek PO⁴ - NO³ a to już ogrodnictwo.

Pozdrawiam
Wujek Killi
><((((°> ><((((°>
SEAs/SAm/WAf
#1538824 15.07.2013 21:01:08
Co2 w nadmiarze także szkodzi roślinom, pomijając wpływ na inne procesy chemiczne w akwarium. Przy intensywnym oświetleniu glony nie atakują pod warunkiem, że dostarczasz roślinom nawozów. Bez nich glony "pożrą" akwarium.

Przy wysokich wartościach kh niewiele co2 rozpuścisz.

Nawozy z soli kosztują 5x mniej niż markowe ze sklepu. Używam tylko soli do nawożenia. Kh zacząłem zbijać kwasem solnym (brr).

Nawożenie pozwoli Ci na większe możliwości trzymania wymagających roślin.

agnestarczyn poziom 2
#1547468 23.07.2013 19:53:31
czemu to nie LT?
jeśli jest na ziemi
Ilość edycji wpisu: 2
#1547570 23.07.2013 21:21:41
Ziemia nie jest wyznacznikiem LT. U mnie jest HT na ziemi. Ziemia jest doskonałym podłożem dla roślin. Między innymi w wyników procesów chemicznych staje się źródłem Co2.
Co do Co2 - o tym można wiele pisać i wiele ciekawych "artykułów" jest w internecie.
Polecam przeczytać:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA

Niby jak CO2 szkodzi roślinom? - rzeczywiście przegiąłem. Pewnie od strony chemicznej tak, ale nie powiem, bo chemikiem nie jestem.

Jakie dla Ciebie to rośliny "wymagające"? - światło powyżej 0,5W/l, kompleksowe nawożenie, co2. Np. elocharis accicularis, hemianthus, lotos czerwony

Przy pokonaniu buforowości którym jest kh wystarczy "przedawkowanie" aby ph spadło drastycznie i zaszkodziło roślinom. Przedawkowanie=nieznaczne zwiększenie dostawy co2.
wpis edytowany 23.07.2013 21:24:42

Reklama

CO2, gdzie poza SUPONem?
T#341710
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!