NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » FILTRACJA » POMPA PODNOSZĄCA CIŚNIENIE WODY DO FILTRA RO - SŁABA WYDAJNOŚĆ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pompa podnosząca ciśnienie wody do filtra ro - słaba wydajność

  
elmo
30.01.2015 11:26:14
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Torun

Posty: 62 #2034530
Od: 2011-11-24
Witam

Od jakiegoś czasu posiadam filtr RO 100GPD niestety z powodu słabego ciśnienia wody w kranie( baniak 10l napełniał mi się w ponad 3godziny) musiałem kupić pompę podnoszącą ciśnienie wody. Tutaj pojawia się problem bo po podłączeniu pompy nadal wydajność jest niska 5l ponad godzinę się napełnia. Czy może być problem? Z tego co czytałem zastosowanie pompy przy tej membranie powinno spokojnie 10-12lirów ro produkować na godzinę.

Trochę danych
Filtr R03 100GPD membrana Pentair Water, wkłady i membrane płukałem zgodnie z instrukcją, ogranicznik jest odpowiedni 550 flow
Pompa USTM
Masksymalene ciśnienie 8 bar
Ciśnienie wyjściowe 4,5 bara
Zasilacz 24V
  
Electra17.10.2018 06:10:37
poziom 5

oczka
  
tomeksup
30.01.2015 18:48:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2034804
Od: 2012-6-12
Przepuściłeś wodę przez wkłady przy odłączonej membranie na starcie ?
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
elmo
30.01.2015 22:24:41
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Torun

Posty: 62 #2035025
Od: 2011-11-24
    tomeksup pisze:

    Przepuściłeś wodę przez wkłady przy odłączonej membranie na starcie ?


Tak przepłukałem, kurde nie wiem może spróbuje jeszcze raz wszystko od nowa połączyć, czy długość weżyków ma znaczenie?
  
MarcinL
31.01.2015 09:04:14
Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Mała Nieszawka

Posty: 8 #2035130
Od: 2015-1-7
Temperatura także ma wpływ na wydajność filtra RO. Tak z ciekawości, bo jestem w trakcie prac koncepcyjnych nad instalacją RO, co to dokładnie za pompa?
_________________
www.dlabartka.pl
  
tomeksup
31.01.2015 13:19:35
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2035317
Od: 2012-6-12
Woda musi być ZIMNA.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
adam17123
31.01.2015 16:09:10
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: GDAŃSK

Posty: 145 #2035401
Od: 2014-10-8
A wszystko odpowiednio podłączone? wejście-wyjście .U Siebie mam bardzo słabe ciśnienie w rurociągu,a przy 75gpd otrzymuję ok. 10l/h. więc sądzę,że przyczyna nie tkwi w samym ciśnieniu.Przy płukaniu pominąłeś membranę? długość wężyków nie ma tu nic do rzeczy.
_________________
  
tomeksup
31.01.2015 17:10:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2035422
Od: 2012-6-12
10l/h to dobry wynik.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
elmo
01.02.2015 13:20:50
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Torun

Posty: 62 #2035986
Od: 2011-11-24
    adam17123 pisze:

    A wszystko odpowiednio podłączone? wejście-wyjście .U Siebie mam bardzo słabe ciśnienie w rurociągu,a przy 75gpd otrzymuję ok. 10l/h. więc sądzę,że przyczyna nie tkwi w samym ciśnieniu.Przy płukaniu pominąłeś membranę? długość wężyków nie ma tu nic do rzeczy.



Tak płukałem membrane, wkłady też ale z tego co czytałem w necie to powinno 15minut płukać,a ja w instrukcji miałem napisane że 3-4min i tak zrobiłem. Może tu leży przyczyna, wszystko wskazuje że z membraną coś nie tak:/
  
tomeksup
01.02.2015 16:51:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2036116
Od: 2012-6-12
Ja swojej nie płukałem z głupoty, Mam wydajność 9l/h przy 75 gpd.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
adam17123
01.02.2015 18:16:24
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: GDAŃSK

Posty: 145 #2036179
Od: 2014-10-8
Z tego co kojarzę to membrany nie trzeba płukać tylko pierwsze litry do kibelka zakręcony same tylko wkłady.Jeżeli płukałeś wszystko razem podłączone(wkłady+membrana) to zapchałeś całym tym syfem ją oczko i tu będzie prawdopodobnie przyczyna.Co do płukania wkładów to robimy to do czasu,aż woda będzie miała standardowy kolor-omijamy membranę.
_________________
  
elmo
04.02.2015 22:16:58
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Torun

Posty: 62 #2038552
Od: 2011-11-24


Ilość edycji wpisu: 1
Witam

Dzisiaj znalazłem swój stary filtr ro po paletkach, membrana była jeszcze zalana wodą, podłączyłem membrane (voltron 100gpd) pod obecne wkłady i pompę... i robi 5l w 23 minutyoczko Sprawdzałem testami wode ph-6, gh i kh-0, czy mogę używać dalej tej membrany, w piwnicy przeleżała z kilka lat, dodam że używałem jej przy paletkach może z 7-8 miesiecy.
  
Electra17.10.2018 06:10:37
poziom 5

oczka
  
tomeksup
04.02.2015 22:19:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2038554
Od: 2012-6-12
Membrana, która wyschła jest teoretycznie bezużyteczna, ale to teoria.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
adam17123
05.02.2015 05:19:20
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: GDAŃSK

Posty: 145 #2038634
Od: 2014-10-8
    elmo pisze:

    Sprawdzałem testami wode ph-6, gh i kh-0, czy mogę używać dalej tej membrany,

Takie PH to na pewno nie sprawka RO oczko bo RO robi tylko do 7 ,ale skoro twardości na poziomie 0 to niby jest OK.
_________________
  
tomeksup
05.02.2015 07:03:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2038641
Od: 2012-6-12
Dlaczego nie sprawka RO ? Ja też mam takie pH na wyjściu.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
adam17123
05.02.2015 15:12:20
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: GDAŃSK

Posty: 145 #2038911
Od: 2014-10-8
Trochę źle to napisałem zaniemówił ,ale pomiary robione zaraz po przejściu przez RO wskażą taki wynik jak piszecie wesoły,a zróbcie testa po jakimś czasie.Woda po natlenieniu oraz mieszaniu, czyli stabilizacji buforu, spowrotem wraca do wyjściowego odczynu pH- obojętne czyli 7.
_________________
  
tomeksup
05.02.2015 17:42:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bydgoszcz

Posty: 2073 #2038996
Od: 2012-6-12
Wraca do pH 7, bo to stan równowagi. Normalne. Tak samo w akwarium, jak wyeliminujemy to co wpływa na pH to osiągniemy 7.
_________________
"Na forum każdy jest specjalistą. Profesjonalista uśmiechnie się czytając bzdury, amator je zastosuje." -cytat Abraham Lincoln
  
Electra17.10.2018 06:10:37
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » FILTRACJA » POMPA PODNOSZĄCA CIŚNIENIE WODY DO FILTRA RO - SŁABA WYDAJNOŚĆ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

randki | własny sklep internetowy | promocje | CyberCiekawostki | darmowe forum | sklepy
opinie, testy, oceny | katalog stron | toplsta