Przepis na mrożony mix |
Kilka dni temu stworzyłem autorską karmę dla moich pielęgnic afrykańskich . Wprost idealna dla wszystkożernych pyszczaków oraz młodzików . Składniki: -szpinak -mięso rybie -marchew -płatki Vitality & Color Tropicala -żelatyna (użyłem zwykłej) Przygotowanie : Szpinak kupiłem mrożony , więc musiał się rozmrozić . Filet rybny( u mnie mintaj) został pokrojony w drobną kostkę i dodany do szpinaku. Potem starłem marchewkę na bardzo małych oczkach (wręcz na papkę) na tarce. Następnie ucieramy sporo płatków Tropicala (można zastosować mieszankę) i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy , dodajemy odrobinę wody oraz miksujemy blenderem , tak aby szpinak był już bardzo rozdrobniony. Tak wygląda gotowa papka : Po przygotowaniu dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na kilka minut , by żelatyna się rozpuściła i dobrze połączyła z naszą 'papką'. Następnie porcjujemy karmę i wkładamy do kostek , następnie do zamrażarki . Niżej pokarm gotowy do zamrożenia: Uwagi: Ja osobiście stworzyłem ten pokarm z myślą o narybku , podaję jedną kostkę na 2-3 dni. Jak wszystkie naturalne karmy i ta lekko zanieczyszcza wodę , więc nie należy podawać jej zbyt często. Oczywiście stopień rozdrobnienia składników jak i ich ilość zależy od posiadanych ryb. Pozdrawiam |