Przepis na mrożony mix
Kilka dni temu stworzyłem autorską karmę dla moich pielęgnic afrykańskich .
Wprost idealna dla wszystkożernych pyszczaków oraz młodzików .

Składniki:

-szpinak
-mięso rybie
-marchew
-płatki Vitality & Color Tropicala
-żelatyna (użyłem zwykłej)

Przygotowanie :

Szpinak kupiłem mrożony , więc musiał się rozmrozić .
Filet rybny( u mnie mintaj) został pokrojony w drobną kostkę i dodany do szpinaku.
Potem starłem marchewkę na bardzo małych oczkach (wręcz na papkę) na tarce.
Następnie ucieramy sporo płatków Tropicala (można zastosować mieszankę) i dodajemy do pozostałych składników.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy , dodajemy odrobinę wody oraz miksujemy blenderem , tak aby szpinak był już bardzo rozdrobniony.

Tak wygląda gotowa papka :


Po przygotowaniu dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszamy .
Pozostawiamy na kilka minut , by żelatyna się rozpuściła i dobrze połączyła z naszą 'papką'.
Następnie porcjujemy karmę i wkładamy do kostek , następnie do zamrażarki .

Niżej pokarm gotowy do zamrożenia:


Uwagi:

Ja osobiście stworzyłem ten pokarm z myślą o narybku , podaję jedną kostkę na 2-3 dni.
Jak wszystkie naturalne karmy i ta lekko zanieczyszcza wodę , więc nie należy podawać jej zbyt często.

Oczywiście stopień rozdrobnienia składników jak i ich ilość zależy od posiadanych ryb.

Pozdrawiam wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM